Rubriky
Uncategorized

Výprava za knihami a písmem

V pondělí 29/1/2024, dejme tomu „za odměnu“ za práci v prvním pololetí, vydaly se třídy 4.A a 4.B do Nového Jičína, aby tam v muzeu Žerotínského zámku absolvovaly edukační program s názvem „Od písmene ke knížce.“

Čekala na ně přednáška, spojená s praktickými ukázkami a výrobou vlastích předmětů. Děti si vyzkoušely psaní kaligrafickým perem, opsaly si starobylou abecedu, zjistily, jaké to bylo, když se ke psaní používala husí a kachní brka, dozvěděly se vše o historii výroby papíru (papyrus, psaní na zvířecí kůže atd.). Na závěr si pod vedením pracovnice muzea vyzkoušely vytisknout svou první, vlastní Ex libris. Všechny tyto předměty si nakonec odnesly domů.

Bylo to velice krásně strávené dopoledne a dle ohlasů dětí se jim všem moc líbilo.

Rádi bychom poděkovali za vstřícné přijetí v muzeu (původní doba programu 60 minut byla prodloužena o dalších 45!!) a Českým drahám za bezproblémovou dopravu tam i zpět.

Bc. Tomáš Dokoupil, třídní učitel 4.B

Rubriky
Uncategorized

Proč se těšit do školy

Srdečně zveme předškolní děti a nejen jejich rodiče na komentovanou prohlídku školy ve čtvrtek 1.2.2024. Více informací najdete v přiloženém letáku.

Rubriky
Uncategorized

Záchranářský kurz plavání 5.A

Důležitá lekce plavání, při které se žáci 5. ročníku učili zachraňovat tonoucího a získali tak základy první pomoci při tonutí. Žáci byli oblečení, protože simulovali přirozenou situaci, při které se s oblečením plave obtížněji a plavce to brzdí. Všichni byi šikovní a výuku si užili.

Rubriky
Uncategorized

Měsíc leden u čtvrťáků a vítězství v miniházené v NJ

Povánoční, ale zároveň poslední měsíc před pololetním vysvědčením – aneb ve škole se pořád něco děje.

Během ledna jsme si poslechli přednášku o bezpečnosti na internetu, jak chránit sebe a své nejbližší na anonymních sociálních sítích, obecnou přednášku od člena MP Odry o šikaně, bezpečném pohybu ve městě a v dopravním provozu.

Nezahálíme ale ani ve sportu a pohybu – uspěli jsme na druhém turnaji v miniházené, kdy se nám podařilo porazit všechny další účastníky, vyhrát 4 zápasy a umístit se na 1. místě. Družstvo Nakoplí koně tentokrát ve složení Nela Krayzlová, Klára Rychlíkovská, Tomáš Kuchařík, Lukáš Maršálek, Vítězslav Juřica, Matyáš Kazimír, Marek Foldyna, Jiří Maleňák, Dominik Škrabánek, Šimon Skalka a Jaroslav Mrlína.

No, a za „odměnu“ za práci v celém prvním pololetí se ještě podíváme do Nového Jičína do muzea v Žerotínském zámku. Moc se těšíme!!!

Za třídy 4.A a 4.B

Bc. Tomáš Dokoupil

Rubriky
Uncategorized

LAUDONŮV DŮM

Před koncem kalendářního roku jsme v rámci projektového vyučování navštívili Laudonův dům v Novém Jičíně, jehož součástí jsou dvě interaktivní expozice.

První mapuje výrobu klobouků. V ní se žáci seznámili s technologickým procesem výroby klobouků a promítací boxy jim ukázaly tovární výrobu. Asi největším lákadlem a zážitkem byla možnost vyzkoušet si výrobu miniklobouků v multifunkčním ateliéru. Zvláště děvčata ocenila módní přehlídku s nejrůznějšími typy pokrývek hlavy.

Druhá expozice s názvem Generál Laudonžáky seznámila se životem geniálního vojevůdce. Celá expozice je laděna do vojenské tematiky a originální design zajistí autentický zážitek z prohlídky. Zde si přišli na své především chlapci, kteří si mohli vystřelit z interaktivního děla na bělehradskou pevnost a  dokonce vidět samotného Laudona na smrtelné posteli. V dětské herně, která má podobu zbrojnice, si mohli vyzkoušet dobové oblečení, výzbroj a výstroj a zahrát si na vojáky.

Mgr. Ivan Žárský a žáci 8. B

Rubriky
Uncategorized

Školní ples s Láskou

V sobotu 20.1.2024 jsme uspořádali v naší tělocvičně a přilehlých prostorech školy tradiční školní ples. Průběh a atmosféra celého večera byla přátelská, uvolněná a dle ohlasů si troufáme říct, že se všichni velmi dobře bavili. K tanci nám zahrála pro nás nová a zároveň výborná skupina tří mladých hudebníků – Martin Láska band z Hranic. Ples zpestřila taneční vystoupení žáků ZUŠ, připravené p.uč. Romanou Fardovou . Hosty potěšil také fotokoutek a interaktivní doplnění textů na téma lásky. Děkujeme všem přítomným za příjemnou návštěvu a super atmosféru.

Velké poděkování patří také všem sponzorům, kteří přispěli do bohaté tomboly. Díky nim si mohl každý host odnést z plesu nějaký dárek. Děkujeme také paním kuchařkám z naší školní jídelny, které se postaraly o přípravu studené večeře.

Na přípravě plesu, výzdobě sálu, plynulém průběhu večera a následném uvedení školy do původního stavu se podíleli pedagogové, zaměstnanci školy, žáci, naši bývalí žáci a přátelé školy. Za ochotu a spolupráci si všichni zaslouží velkou pochvalu. Těšíme se na shledanou 15.2.2025 u nás.

Ing. Šandová Renata

Rubriky
Uncategorized

Střípky ze školní družiny

Ve čtvrtek 11. 1. 2024 jsme využili pravého zimního počasí k celodružinovým hrátkám na sněhu. Tři družstva se mezi sebou utkala v jednoduchých disciplínách. Přesto, že jsme vyhlásili první až třetí místo, vítězem se stali všichni, kteří soutěžili s vlekým nasazením a neodradil je ani případný neúspěch. 

S dětmi jsme využili velkých mrazů a vytvořili jsme si ledová okénka a aby nám nebyla zima, pleteme si také čepice na pletacích kruzích.

M. Zátopková, vychovatelka ŠD

Rubriky
Uncategorized

Od písmene ke knížce

Po vánočních prázdninách se 7. B vydala na výlet do Nového Jičína. Společně navštívili Žerotínský zámek a zúčastnili se edukačního programu Od písmene ke knížce. Žáci se dozvěděli, jak vypadaly první písemné záznamy. Vyzkoušeli si psaní husím brkem, psaní kaligrafickým perem a vytiskli si vlastní ex libris. Všem se společně strávený čas líbil a těší se na další exkurzi.

Rubriky
Uncategorized

„CESTOU NECESTOU“ ZA MUZIKÁLEM MRAZÍK do Slezského divadla v Opavě

V opravdu „ruské zimě“, kdy se teploty pohybovaly 15 stupňů pod nulou, jsme jeli na objednaný pohádkový muzikál MRAZÍK. Žáci 6.A, 5.A  i  sedmáci byli z kouzelně zpracované pohádky nadšeni. Ocenili zejména postavu Nastěnky, ale i další postavy ,např. skvěle zahraný kocour a baba Jaga, se moc líbily. Překvapením pro žáky bylo, že zde roli zvířátek v lese hrály a zpívaly děti, které byly věkově stejně staré jako oni sami. Zaposlouchali jsme se do krásných písní známých ze stejnojmenné pohádky, které mistrně doprovázel vynikající orchestr. Nádherný zamilovaný duet Nastěnky a Ivánka krásně doplnil a uzavřel divadelní představení.

Po skončení divadla se někteří stihli vyfotit a popovídat si s herci, což žáky mile překvapilo a potěšilo. A tak plni dojmů jsme vpořádku za autentické třeskuté zimy dorazili zpět do školy.  Věřím, že o divadlo bude i nadále velký zájem!

                    Mgr. Lenka Pobočková

Rubriky
Uncategorized

Třídní schůzky

ve čtvrtek 11.1. 2024  proběhnou od 15,00 hodin plánované třídní schůzky před prvním pololetím v tomto školním roce, na kterých získáte informace o prospěchu a chování svých dětí, chodu školy, plánovaných aktivitách školy a odpovíme vám na vaše dotazy.

Vyučující I. stupně:  ve svých třídách

mimořádně:

4.A – p.uč. Ručková Michaela – třídní schůzky proběhnou 18.1.2024

S. Štefková – pro nemoc nebude přítomna

Vyučující II. stupně:

I. patro 2. stupeň

J. Jursík – ředitelna
R. Šandová – zástupce ředitele
L. Valentovičová  – učebna 7.B

V. Florík – učebna 7.A
D. Holiš – sborovna
M. Vlček – učebna PC 77
S. Štefková – pro nemoc nebude přítomna

II. patro 2.stupeň
B. Zhasilová – učebna 8.A
I. Žárský – učebna 8.B
M. Piterková – učebna 6.A
I. Bláhová – učebna 9.A
L. Černá – kabinet Př

I. patro 1.stupeň
L. Pobočková – učebna 9.B