Rubriky
Uncategorized

Postup do krajského kola soutěže OVOV

V pondělí 29. dubna jsme pořádali další ročník okresního kola celostátní soutěže Odznak všestrannosti olympijských vítězů (OVOV). Letos se přihlásilo 9 škol z celého okresu, což znamenalo 159 závodníků. Počasí nám po dlouhé době přálo, takže jsme soutěž absolvovali na čerstvém vzduchu na našem školním hřišti. Atleti soutěžili ve 4 disciplínách: trojskoku z místa, hodu medicinbalem, skoku přes švihadlo a klikách. Naše škola postavila 8 – členné družstvo a 15 jednotlivců. V soutěži družstev jsem očekával kvalitní výkon na úrovni postupu do krajského kola, protože družstvo bylo z velké části tvořeno úspěšnými závodníky z loňského roku. Do soutěže jednotlivců jsme nasadili ty, kteří se do složení družstva nevešli, aby měli možnost zúročit natrénované disciplíny, a ty, kteří mohou v budoucnu do družstva naskočit. Družstvo mě hodně potěšilo, po výborných individuálních výkonech jsme se radovali z 1. místa ziskem 20 120 bodů, kdy jsme druhou v pořadí ZŠ Frenštát, Záhuní  porazili o více než 1500 bodů. Obě tyto školy postupují do krajského kola v Havířově. Na 3. místě skončila ZŠ Starý Jičín. Naši školu reprezentovali tito žáci: Barbora Švánová, která obsadila 3. místo v jednotlivcích, Patricie Němcová (4. místo v jednotlivcích), Adéla Feglerová (3. místo), Adéla Hradílková  (2. místo), Daniel Král (1. místo), Petr Bálint (2. místo), Daniel Karika (3. místo) a Jakub Horák (1. místo). V soutěži jednotlivců nás dále reprezentovali: Mia Maršálková (8. místo), Zuzka Štěpánková (9. místo), Lilien Chovancová (10. místo), Saša Gockertová (13. místo), Sofie Rycková (16. místo), Karolína Křepelková (12. místo), Robert Kuchta (11. místo), Ondřej Usnul (16. místo), Matěj Chuděj (1. místo a postup do krajského kola), Prokop Susík (2. místo a postup do krajského kola), Tonda Šnajdr (4. místo), Dominik Darda (7. místo), Vojta Foldyna (11. místo),  Petr Motloch (3. místo), Marek Klezla (7. místo). Všem závodníkům děkuji za výborné výkony a výbornou reprezentaci školy. V neposlední řadě děkuji žákům 8. A, 8. B, 9. A a 9. B, kteří se výborně zhostili úkolu pomocných rozhodčích a organizátorů soutěže. Moc mi pomohli.

                                                                                                                                                    Mgr. Jan Jursík

Rubriky
Uncategorized

Zdravá 5

Během dubna proběhl napříč celou naší školou vzdělávací program Zdravá 5. Vyučovací blok pro jednu třídu trval dvě vyučovací hodiny.

Žáci 1. stupně se zábavnou formou seznámili s 5 základními zásadami zdravého stravování – správným složením jídelníčku pomocí výživového talíře, pitným režimem, základy správného nákupu, důležitostí výživy pro lidské tělo a přípravou zdravé svačinky. Na každé téma byl připraven soutěžní úkol, který žáci plnili ve skupinkách.

Program pro žáky 2. stupně  byl zahájen teoretickou částí ve třídě, druhá část programu byla praktická a odehrávala se ve cvičné kuchyňce. Žáci si pod vedením lektora připravili zdravé jídlo.

Doufáme, že si žáci ze vzdělávacího programu odnesli poznatky, které uplatní i ve svém životě.

Mgr. Martina Sovová

Rubriky
Uncategorized

Kurz ve třídě Začít spolu

Organizátoři programu Začít spolu nabízí příležitost seznámit se s programem přímo u nás ve škole s naší lektorkou a vyučující Mgr. Leonou Kopeckou, která má s realizací tohoto programu bohaté zkušenosti. Více informací o kurzu najdete v odkazu níže.

Rubriky
Uncategorized

Mandaly

Ve čtvrtek 25.4. děti 1.B tvořily krásné mandaly pod vedením lektorky Ivany Tymránkové. Všem se moc povedly a děti tak strávily pohodové, tvořivé a uklidňující dopoledne.

Rubriky
Uncategorized

Integrované bezpečnostní centrum Moravskoslezského kraje 112

Žáci osmého ročníku měli jedinečnou možnost návštěvy IBC v Ostravě. Na vlastní oči mohli zažít náročnou práci záchranářů, policistů a hasičů, kteří se dennodenně 24 hodin 365 dní v roce starají o naší bezpečnost, zdraví a životy. Díky profesionálnímu výkladu nprap. Petra Richtra (který byl v minulosti žákem naší školy) se snad někteří rozhodnou pro tuto velmi náročnou a prestižní práci. Přejme si jen, abychom toto důležité číslo museli vytáčet co nejméně.

Mgr. I. Žárský

Rubriky
Uncategorized

Vybíjená

Dne 25/4/24 jsme se s výběrem čtvrtých a pátých tříd zúčastnili okrskového kola škol ve vybíjené, které se konalo v Městské hale v Odrách.

Sehráli jsme 2 vyrovnaná utkání proti týmu ZŠ Komenského, v nichž byl pokaždé šťastnější náš soupeř. Celý turnaj však ovládla základní škola z Fulneka, která tak postoupila do okresního finále.

Za naši školu bojovali: Daniel Ondřej, Adam Kuchta, Ondřej Tomšů, Vanesa Sychrová (všichni 5A), Petr Gockert, Vojtěch Varmuža, Michal Hůra, Jáchym Zavadil (všichni 4A), Lukáš Maršálek, Tomáš Kuchařík, Marek Foldyna, Matyáš Kazimír (všichni 4B).

Děkujeme organizátorům turnaje a těšíme se na další sportovní zážitky, které nás ještě do konce školního roku čekají!!

Bc. Tomáš Dokoupil

Rubriky
Uncategorized

Zápis dětí do 1. třídy

23.4.2024 proběhl zápis dětí do budoucích 1. tříd. Většina dětí navštěvovala naši školičku pro předškoláčky a prostředí školy jim nebylo cizí. Na šikovné děti čekaly včeličky deváťačky, které doprovázely děti celým zápisem a pomohly jim překonat první ostýchavost. Děvčata devátých tříd a paní učitelky I. stupně se postaraly o plynulý, klidný a přívětivý průběh zápisu. Čas čekání si krátili rodiče drobným občerstvením. K letošnímu zápisu přišlo 33 dětí. O odklad školní docházky požádali čtyři zákonní zástupci dětí. Ostatní děti byly přijaty. Všem rodičům děkujeme za přízeň a těšíme se na děti, které usednou poprvé 2. září do školníh lavic.

Ing. Renata Šandová

Rubriky
Uncategorized

ZAČÍT SPOLU

      V programu Začít spolu pracuje naše škola již osmým rokem. Program se prolíná celým prvním stupněm. Třídy jsou moderně vybaveny (dataprojektory, podnětné prostředí, výukové tabule, nové podlahy, …) a zároveň uzpůsobeny do center aktivit.

       Den začínáme ranní zprávou a komunikativním kruhem, následuje trivium (čtení, psaní, počítání) a dále práce v centrech aktivit, která jsou vybavena materiály a pomůckami s daným zaměřením.

        Děti se na centra aktivit vždy těší, učí se formou, která je baví. Vyhledávají a zjišťují si různé informace, spolupracují mezi sebou, pomáhají si. Učí se samostatnosti, kreativitě a zodpovědnosti za svou práci. Často překvapí nejen své kamarády ale i nás učitele svým přístupem, znalostmi a dovednostmi, které mohou právě při práci v centrech rozvíjet a uplatňovat. 

         Velmi vítanými jsou v programu Začít spolu rodiče, kteří mohou být aktivními účastníky výuky a mohou se tak podílet na chodu třídy.  

          Mgr. Leona Kopecká, lektorka Začít spolu

Rubriky
Uncategorized

Miniházená

Cesta letošní sezónou miniházené měla zastávku znovu v Novém Jičíně, kam jsme dne 16/4/24 vyrazili bojovat o další body do celkového pořadí. Sehráli jsme 4 utkání, z nichž 2 byly vyrovnané až do konce a jen málo nás dělilo od vítězství, na které jsme bohužel nedosáhli. I tak si odvážíme jak zkušenosti do dalších zápasů a mnoho hezkých zážitků při společně stráveném čase a při sportu.

Tým Nakoplí koně startoval ve složení Nela Krayzlová, Klára Rychlíkovská, Marie Krumpochová, Dominik Škrabánek, Jaroslav Mrlína, Daniel Čagala, Marek Foldyna, Matyáš Kazimír, Vítězslav Juřica, Jiří Maleňák.

V květnu nás čeká závěrečný turnaj ligy miniházené, která nás všechny moc baví 🙂

Bc. Tomáš Dokoupil

Rubriky
Uncategorized

Pomáháme

V březnu jsme se zúčastnili charitativního běhu, který pro nás uspořádala Střední pedagogická škola a Střední zdravotnická škola svaté Anežky České v Odrách. Cílem akce bylo získání finančních prostředků pro organizaci Zdravotní klaun, která poskytuje především rozptýlení nemocným dětem během jejich pobytu v nemocnici. Běhu se zúčastnili žáci 4. – 9. tříd cca 170 žáků.