Rubriky
Uncategorized

Pozvánka na ples ZŠ Pohořská 20. 1. 2024

V sobotu 20. ledna 2024 pořádá Školní sportovní klub při ZŠ Pohořská  již  XXIII. společenský  ples pro rodiče a přátele školy. Začátek od 20:00.

Rádi vás uvítáme v tělocvičně naší školy.  Místenky si můžete zakoupit  ve škole u paní J. Hlavinkové osobně a zamluvit na tel. 556 730 239 nebo 739 071 042. Cena vstupenky je 300,- Kč. V ceně je zahrnuta studená večeře. Vstupenka je slosovatelná. Čas vám zpříjemní taneční vystoupení žáků ZUŠ pod vedením paní R. Fardové.

Ples je organizován pod záštitou školního sportovního klubu. Ten, mimo jiné, přispívá i na mimoškolní aktivity dětí, na které poputuje případný výtěžek z plesu. Ples je určen pouze osobám starším 18-ti let. Děkujeme za přízeň a budeme se na vás těšit.                                       Zaměstnanci  ZŠ Pohořská

Rubriky
Uncategorized

PF 2024

Příjemné prožití vánočních svátků, hodně zdraví, štěstí po celý další nový rok přejí žáci a zaměstnanci naší školy.

Rubriky
Uncategorized

Předvánoční turnaj v kuželkách

Se třídou 9.B jsme využili pohodový předvánoční čas a ve středu 20. 12. jsme si poslední dvě vyučovací hodiny udělali třídní turnaj v kuželkách. Obě soutěžící družstva se usilovně snažila o vítězství, a přestože nakonec vítězný tým vyhrál pouze o 2 kuželky a získal vysněnou pizzu, ani poražení nezůstali bez odměny a jejich snaha byla také po zásluze oceněna. Díky fajn atmosféře a sportovnímu duchu obou družstev jsme si užili zábavu, stmelili jsme kolektiv a učili se vzájemné podpoře a soudržnosti.

                                   třídní 9.B – Pobočková Lenka

Rubriky
Uncategorized

Návštěva expozice klobouků Novém Jičíně

Vánočně naladěni jsme 3 dny před Vánocemi navštívili expozici klobouků v Novém Jičíně. První část expozice je věnovaná technologickému procesu výroby klobouků, vše je zde pěkně názorně vysvětleno a doplněno videoukázkami z firmy Tonak. Sama jsem byla překvapena zjištěním, že na výrobu 1 klobouku je potřeba 5 králičích srstí a že největším dodavatelem je pro nás Ukrajina a Rusko. Kloboučnictví má v NJ tradici už od 16. století a i dnes jsou kloubouky stále módním doplňkem, o čemž jsme se přesvědčili ve zkoušírně klobouků, kde jsme měli k dispozici asi 400 různých modelů. Jako suvenýr domů na památku jsme si pak odnesli vlastnoručně navržený a ozdobený miniklobouček. Neopomněli jsme navštívit ani expozici rakouského gen. Laudona, zastříleli jsme si z interaktivního děla proti Turkům, vyzkoušeli zbraně užívané v 7-leté válce a oživili si tak poznatky z dějepisu. Krásný výlet jsme zakončili na vánočně vyzdobeném náměstí, kde jsme si prohlédli adventní trhy a naladili se na tu pravou atmosféru Vánoc.

                                                    Třída 9.B a třídní Lenka Pobočková

Rubriky
Uncategorized

Deváté třídy na přehlídce SŠ Odry

V předvánočním čase jsme se na pozvání SŠ Odry vydali na jejich netradiční přehlídku, která přibližně během hodiny představila všechny obory vyučované na této škole. Měli jsme možnost obdivovat práci kadeřníků – krásné účesy plesové, punk, vánoční i pohádkové. Deváťáky zaujaly zejména masáže, kdy u havajské masáže téměř nedýchali a nadšeně sledovali masérky v havajských kostýmech. Rovněž jsme měli možnost vidět různé možnosti prostírání vánočního stolu a  dozvěděli jsme se od kuchařů i zajímavosti ohledně vánočních pokrmů. Práci automechaniků jsme pak zhlédli ve videoukázce a žáci studující tento obor se nám přišli ukázat i v pánské módní přehlídce.

Myslím si, že přehlídka se žákům SŠ velice vydařila, mají náš obdiv za nácvik a velkou spoustou práce, která se za organizací takového akce vždy skrývá. Přeji všem žákům, jejich učitelům a mistrům, ať se jim v jejich oborech stále daří a ať i nadále platí rčení „zlaté české ruce“!

Za krásný prožitek děkuje L. Pobočková, M. Vlček a deváťáci.

Rubriky
Uncategorized

Úspěšná Všechovická laťka 2023

Ve čtvrtek 21. prosince jsme se jako již tradičně zúčastnili závodů ve skoku vysokém – letos 30. ročníku Všechovické laťky. Letos jsme obsadili 3 kategorie, mladší žákyně a žáky a starší žáky. V kategorii mladších žákyň nás reprezentovaly Zuzka Štěpánková a Mia Maršálková. Obě skákaly velmi dobře a zaslouženě se dostaly do bojů o medaile. Nakonec byla šťastnější Zuzka, která získala 1. místo a Mia 2. místo. Obě překonaly laťku ve výšce 130 cm. V mladších žácích nás reprezentoval Robert Kuchta, který podal statečný výkon a 130 cm stačilo na 7. místo. V nejstarší kategorii chlapců nás reprezentoval Daniel Král. Od začátku závodu potvrzoval roli favorita, svou cestu za vítězstvím a krásným prvním místem zakončil na skočených 160 cm. Naše minivýprava opět výborně reprezentovala školu, všem za ni děkuji a gratuluji k výkonům.

                          Mgr. Jan  Jursík

Rubriky
Uncategorized

Vánoční pozdrav 4.A

4.A s paní učitelkou Míšou Ručkovou přeje všem krásný vánoční čas.

Rubriky
Uncategorized

Krásné vánoční svátky přeje 2.A

2.A s paní učitelkou Martinou Sovovou přejí všem krásné vánoční svátky.

Rubriky
Uncategorized

Výborný úspěch v oblastním kole soutěže Hledáme nejlepšího mladého chemika ČR

Ve středu 13. prosince 2023 se na SPŠ Hranice konalo oblastní kolo soutěže HLEDÁME NEJLEPŠÍHO MLADÉHO CHEMIKA ČR, která už 12. rokem funguje na celostátní úrovni pod patronátem firmy Agrofert holding, Svazu chemického průmyslu, MŠMT a Univerzity Pardubice. Soutěž je určena všem žákům 9. tříd. Organizátorem oblastního kola soutěže je obor Aplikovaná chemie SPŠ Hranice. Generálním partnerem soutěže je společnost PRECHEZA a. s., díky které se soutěž může pochlubit hodnotnými cenami pro vítěze.

Letos se do soutěže se zapojilo celkem 24 škol stéměř 900 žáky. Na oblastním kole se pak sešlo 68 žáků24 základních škol v regionu, kteří absolvovali test teoretických znalostí.

Naši žáci se opět umístili na krásných místech. Druhé místo se ztrátou pouze šesti bodů ze 100 obsadil David Duchovný  (9.B), na šestém místě se umístila Gréta Masare (9.A) a pěkné 9. místo patřilo Michale Fidrové (9.B).

Všichni účastníci této soutěže byli odměněni hodnotnou cenou (hodinky, sluchátka, bezdrátová myš, knihy…) a diplomy, které si převzali z rukou zástupce hlavního sponzora akce PRECHEZA a. s.  Ing. Tomáše Navrátila, Ing. Jaroslava Běhalíka a ředitele SPŠ Hranice Ing. Ivana Doležela.

10 nejúspěšnějších řešitelů vědomostních testů postupuje do regionálního finále, které proběhne v pátek 9. února 2024 v laboratořích SPŠ Hranice, kde si mladí chemicivyzkouší své praktické dovednosti. Patří mezi ně i všichni tři naši žáci. Dva účastníci s největším součtem bodů z teoretické a praktické části oblastního kola nakonec postoupí do celostátního kola, které se bude konat v červnu 2024 na půdě Univerzity Pardubice, kde jsme se v předchozích dvou letech umístili na 2. a 4. místě.

Budeme našim žákům držet palce v jejich další cestě soutěží.

Ing. Renata Šandová

Rubriky
Uncategorized

5.A navštívila knihovnu a vánoční trhy v Novém Jičíně

Dne 18.12. navštívili žáci pátého ročníku městskou knihovnu a adventní trhy v Novém Jičíně. Nejprve jsme zamířili do knihovny, ve které někteří byli úplně poprvé. Paní knihovnice všem vysvětlila, kde se co nachází a také jsme si společně povídali o knihách a o tom, proč je dobré číst a jak si vybrat tu správnou knihu. Po návštěvě knihovny jsme zamířili na náměstí, kde se konají adventní trhy. Společně jsme mohli tak nasát tu pravou vánoční atmosféru.

Bc. Michaela Maleňáková