Rubriky
Uncategorized

Třídní schůzky

ve čtvrtek 2.11.2023 proběhnou od 15,00 hodin třídní schůzky před prvním čtvrtletím v tomto školním roce, na kterých získáte informace o prospěchu a chování svých dětí, chodu školy, plánovaných aktivitách školy a odpovíme vám na vaše dotazy.

Vyučující I. stupně:  ve svých třídách

1.A, 1.B, 2.A, 2.B, 3.A, 5.A – individuální plánované konzultace ve více dnech dle dohody s rodiči

Vyučující II. stupně:

I. patro 2. stupeň
J. Jursík – ředitelna
L. Valentovičová  – učebna 7.B

V. Florík – učebna 7.A
D. Holiš – sborovna
M. Vlček – učebna PC 77
S. Štefková – učebna PC 33

II. patro 2.stupeň
B. Zhasilová ( v zastoupení R. Šandová) – učebna 8.A
I. Žárský – učebna 8.B
M. Piterková – učebna 6.A
I. Bláhová – učebna 9.A
L. Černá – kabinet Př

I. patro 1.stupeň
L. Pobočková – učebna 8.B

Rubriky
Uncategorized

Sběr papíru – vyhodnocení sběrových dnů

Od pondělí 23. 10. od 25. 10. jsme sbírali starý papír, který vybíráme a odevzdáváme díky rodičům, dětem, vyučujícím a přátelům školy již od roku 2009. Během tří dnů jsme nasbírali něco málo přes 4 tuny, které přineslo 105 jednotlivců. Nejlepšími sběrači byli Daniel Král (8.A), Dominik Valas (6.A) a Amálie Demlová (3.A) se svými rodiči. Nejvíce žáků se zúčastnilo sběru ze 2.A. Poděkování patří i žákům devátých ročníků, kteří každý den papír vybírali, vážili a skládali.

Děkujeme všem zúčastněným za donesený, svázaný, čistý papír a ochotu udělat něco navíc. Pomáháme životnímu prostředí a za získané prostředky zase vylepšíme prostředí dětem. 

Podrobnější výsledky sběru najdete v přílohách.

Ing. Šandová Renata

FOTO

Rubriky
Uncategorized

„Pinktober“

V říjnu se obvykle radujeme z nádherných barev v našem okolí, jelikož léto je nenávratně pryč a přichází barevný podzim. Říjen je čas, kdy z půdy vytahujeme deky a teplé ponožky a stále častěji začínáme připravovat lahodný čaj. My jsme letos pojali říjen trochu jinak – všichni jsme se seznámili s výraznou růžovou stužkou a zapojili jsme se do projektu „Pinktober“. Růžový říjen vznikl v roce 1985 s cílem podpořit povědomí o prevenci rakoviny prsu a šířit osvětu o onkologických onemocněních.  V pátek 20. 10. 2023 se i naše škola zapojila do akce Pink@Work aneb Přijď do práce v růžové. Ve třídách jsme se seznámili se základními pojmy, prevencí a poselstvím kampaně. Vyvrcholením akce se stalo společné foto, které reprezentuje, že spolu jsme silnější.

Děkujeme všem, kteří se i za nepříznivého počasí zapojili.

Školní parlament a Mgr. Ludmila Valentovičová

Rubriky
Uncategorized

Divadelní představení v Opavě

Žáci sedmých a osmých tříd se ve středu 18. 10. 2023 zúčastnili divadelního představení Noc na Karlštejně ve Slezském divadle v Opavě. Všichni byli vtaženi do fascinujícího děje muzikálu a s úžasem sledovali nádhernou scénu divadla. Herci předvedli skvělé výkony, žáci si odnesli hodnotný kulturní zážitek a těší se na další představení.

Rubriky
Uncategorized

Seznámení s J.G. Mendelem

   V přírodopisu 9. ročníku se Mendel a genetika probírá až jarních měsících. My jsme letos udělali výjimku. V prostoru zámeckého parku se nachází krásná panelová výstava o tomto našem významném rodákovi. Navíc je stále téměř letní počasí, takže jsme se tam 11.10 s oběma 9. třídami vydali.

   Každý z žáků měl za úkol pořídit výpisek z jednoho či dvou panelů. Za týden v přírodopisu jsme pomocí těchto informací vytvořili zápis o životě a práci tohoto vědce. Zjistili jsme, že neměl vůbec jednoduchý život a přesto (nebo právě proto?) dokázal dát světu minimálně  3 genetické zákony.

   Děkujeme pracovníkům Odboru kultury městského úřadu v Odrách za výborný nápad instalovat výstavu ve veřejném prostoru a Mendelově univerzitě v Brně, zvláště autorce paní L. Seifertové, za její  velmi zdařilé ztvárnění.

                                                                                      Mgr. Lenka Černá

Rubriky
Uncategorized

Kurz první pomoci

Ve středu ráno jsme se vydali na Střední školu Anežky České, kde nás čekala paní učitelka, vyučující zdravovědu se svými žákyněmi, abychom si společně zopakovali zásady první pomoci a také prakticky vyzkoušeli získané znalosti pod jejich odborným dohledem na figurínách nebo sami na sobě.

Naše teoretické znalosti byly výborné, vysloužili jsme si velkou pochvalu a diplom. Praktická část se nám líbila víc, i když se ukázalo, že některé úkony, např. masáž srdce, nezvládnou úplně všichni a dá pořádně zabrat.

I když jsme absolvovali podobný kurz už vloni, opakování je matkou moudrosti a zásady první pomoci je nutné si čas od času připomenout, abychom byli připraveni zachránit lidský život kdykoli a kdekoli.

Mgr. Irena Bláhová

Rubriky
Uncategorized

Sportovní trénink s olympionikem

V úterý 17. října se v naší škole konal Trénink s olympionikem – akce pro vylosovanou školu v projektu Sazka olympijský víceboj. Do slosování jsme se dostali díky zapojení žáků naší školy do tohoto projektu. Nás přijela navštívit a zasportovat si s našimi žáky dvojnásobná účastnice olympijských her a juniorská mistryně Evropy ve stolním tenisu Iveta Vacenovská. Spolu s ní přijela také naše dobrá známá Šárka Kašpárková s podpůrným týmem, který tvořil Petr Obdržálek, bývalý československý reprezentant v běhu na 110m překážek, fotograf Radek Míča a moderátor Pavel Dolejška. Na tuto mimořádnou událost jsme přizvali rovněž páťáky a čtvrťáky ze škol v Mankovicích, Vražném a Jakubčovicích. V první části si žáci při besedě s Ivetou poslechli zajímavosti z jejího sportovního života, vybraní žáci si s ní zahráli ping-pong. V druhé části si žáci vyzkoušeli s Ivetou sportovní trénink a se Šárkou se dozvěděli při teoretické části něco nového o olympijském hnutí. Děti byly akční, takže celé dopoledne doslova uletělo. Sportovní dopoledne se opravdu vydařilo.

                                                                                                                                                              Mgr.  Jan Jursík

Rubriky
Uncategorized

Pozvánka pro žáky devátých tříd a jejich rodiče

Schůzka s rodiči vycházejících žáků k řešení volby povolání proběhne 19.10.2023 v 15:30 hodin – podrobnější informace najdete níže v pozvánce.

Rubriky
Uncategorized

Přijď v pátek 20.10. do školy v růžovém či červeném oblečení

Podpořme společně projekt v boji proti rakovině.

Rubriky
Uncategorized

Exkurze do výrobny baněk a prohlídka Slezského muzea v Opavě

I přestože jsou Vánoce ještě daleko před námi, žáci s nadšením uvítali možnost navštívit podnik Slezská tvorba v Opavě, který se už od roku 1951 zabývá výrobou tradičních skleněných ručně foukaných a malovaných vánočních ozdob, které jsou exportovány do celého světa, zejména do USA, Velké Británie, Švédska… Žáci zde měli možnost vidět vznik baňky od samého počátku. Ženy, které zde vesměs pracovaly, jim ukázaly foukání baněk, jejich stříbření a rovněž také ruční malování. Dozvěděli jsme se zde i spoustu zajímavostí. Například to, že za směnu musí pracovnice vyfouknout 1000 baněk, že nováčkům trvá rok než se naučí vyfouknout správně kulatou baňku a ze vzorníku je možno si vybrat ze 14 000 motivů. Po prohlídce dílen jsme si zdobení baňky sami vyzkoušeli a odnesli si ji jako suvenýr a vzpomínku na krásně strávené dopoledne.

Po krátké pauze na oběd jsme za krásného babího léta šli ke Slezskému muzeu a těšili se na jeho prohlídku. Žáci byli překvapeni zjištěním, že je nejstarší v naší republice a zároveň třetí největší. Každý si zde přišel na své. Někteří si prohlíželi ryby, další vycpaná zvířata a motýly, jiní zbraně, některé zaujalo oblečení z různých dob nebo první loutky či předměty používané v obchodech a domácnosti v minulém století.

Jsem ráda, že o exkurzi do výrobny baněk a namalování baňky byl takový zájem a věřím, že i muzeum obohatilo žáky o nové poznatky. Příští rok tuto akci určitě zopakujeme, aby se dostalo tzv. na všechny 🙂

                                                                               Mgr. Lenka Pobočková