ZÁKLADNÍ ŠKOLA
ODRY POHOŘSKÁ

ZÁJEZD ZA POZNÁNÍM  DO OSTRAVY NA KORUNOVAČNÍ KLENOTY, PAPILONIE A DO CINESTARU

Na začátku května si obě 9. třídy a zájemci z ostatních ročníků vyjeli  za poznáním – tentokrát do Ostravy.

A co jsme navštívili?  Chladné ráno jsme strávili v kině Cinestar na animovaném filmu Kunfu-panda 4. A pak jsme společně vyrazili na Slezskoostravský hrad, který jsme si prohlédli zvenku i zevnitř. Všem se líbila zejména venkovní expozice mučírny, kterou si většina s radostí i vyzkoušela. Pranýř, skřipec i klec šli tzv. „na dračku“. Ve vnitřní expozici byly ke zhlednutí husitské zbraně a vývoj hradu během staletí. Ale my tu šli hlavně za jiným cílem – a to za putovní výstavou replik českých korunovačních klenotů Karla IV.        

Zářivá Svatováclavská koruna, žezlo a jablko, Svatováclavský meč, korunovační roucho, čepička, poduška pod korunu – všechny tyto korunovační klenoty jsme měli na dosah ruky. Kromě nich jsme si mohli prohlédnout i šaty Marie Terezie, Pražské Jezulátko, pražské groše, apod. Průvodce expozicí nám názorně ukázal, jak probíhala korunovace na krále, potěžkali jsme si rytířský meč, vyzkoušeli si, jak byla těžká koruna na hlavě (měla 2,5 kg) a dozvěděli jsme se spoustu zajímavosti o její výrobě a zdobení, současném uschování  i o korunovaci 22 českých panovníků.

Další zastávkou za poznáním byl ráj tropických motýlů – Papilonia, kde jsme se procházeli imitací tropického pralesa  a motýli si na nás sedali v domnění,  že jsme barevné květy.  Spatřili jsme zde různě zbarvené exotické motýly, kteří měli rozpětí křídel až 20 cm a pocházeli z Amazonie, Filipín a jižní Afriky. Kromě nich mezi námi probíhaly malé křepelky a nad hlavou poletovali drobní ptáčci. Mohli jsme se podívat i na kukly motýlů a prohlédli si i 12 cm housenku Frantu, který se teprve zakuklí. Motýlí ráj jsme opouštěli s krásným pocitem, ale celkem splaveni potem, neboť zde byla vysoká vlhkost a teplota se pohybovala kolem 30 stupňů.

Na konci našeho putovaní se většina žáků šla zchladit na Masarykovo náměstí, zatímco deváťáci se utkali proti sobě v souboji týmů  v laser game. Myslím si, že výlet byl pro všechny zajímavý, poučný, zábavný a snad každý si na něm našel něco poutavého odnesl si domů nějaký zážitek.

 Mgr. Pobočková Lenka

Čtěte dále...

Základní škola Odry, Pohořská 8, příspěvková organizace

IČO: 60336269

ID datové schránky: euigift

Rychlý kontakt