ZÁKLADNÍ ŠKOLA
ODRY POHOŘSKÁ

Stalo se tak 12.3.1999

Členy Aliance jsme už 25 let.

I občané Oder byli přímo u toho, kdy se náš stát stal členem NATO. Jedním z nich byl pan D. Kubínek.

Česká vlajka na stožáru

Český ženista byl přivítán na letecké základně Karun slavnostním vztyčením vlajky. Tento ceremoniál proběhl v americkém městě Independence, Missouri.

Pro velitelství BALTAP ( Centrála spojeneckých sil v Baltu) to znamená, že základna dostane nové kolegy z členských zemí Východní Evropy. Dosud zde působil jediný zástupce z východu, a to kapitán D. Kubínek. Do služby ho uvedl vrchní velitel viceadmirál Borck, který jej zároveň jmenoval „ženistou“.

Tento historický okamžik provázel krátký vlajkový ceremoniál, během kterého na stožáru velitelství poprvé zavlála česká vlajka spolu s dánskou, britskou, americkou, norskou a německou – tedy země, které zde své zástupce již měly.

Kapitán Kubínek uvedl, že jeho pobyt na západě pro něj nepředstavuje žádný problém, protože jako voják je zvyklý se přesouvat z jednoho státu do druhého. Ale nové zařazení je opravdová výzva – je nutné se detailně seznámit se západním vojenským systémem, který od toho našeho odlišuje v mnoha aspektech.

I takhle probíhaly události před 25 lety při vstupu našeho státu do uskupení NATO. Pan D. Kubínek – absolvent naší školy – byl mezi těmi vojáky, kteří zažili vstup do NATO přímo na vlastní kůži. Výše uvedený článek je překladem z tehdejšího vydání belgických novin.

Čtěte dále...

Základní škola Odry, Pohořská 8, příspěvková organizace

IČO: 60336269

ID datové schránky: euigift

Rychlý kontakt