ZÁKLADNÍ ŠKOLA
ODRY POHOŘSKÁ

Exkurze do výrobny baněk a prohlídka Slezského muzea v Opavě

I přestože jsou Vánoce ještě daleko před námi, žáci s nadšením uvítali možnost navštívit podnik Slezská tvorba v Opavě, který se už od roku 1951 zabývá výrobou tradičních skleněných ručně foukaných a malovaných vánočních ozdob, které jsou exportovány do celého světa, zejména do USA, Velké Británie, Švédska… Žáci zde měli možnost vidět vznik baňky od samého počátku. Ženy, které zde vesměs pracovaly, jim ukázaly foukání baněk, jejich stříbření a rovněž také ruční malování. Dozvěděli jsme se zde i spoustu zajímavostí. Například to, že za směnu musí pracovnice vyfouknout 1000 baněk, že nováčkům trvá rok než se naučí vyfouknout správně kulatou baňku a ze vzorníku je možno si vybrat ze 14 000 motivů. Po prohlídce dílen jsme si zdobení baňky sami vyzkoušeli a odnesli si ji jako suvenýr a vzpomínku na krásně strávené dopoledne.

Po krátké pauze na oběd jsme za krásného babího léta šli ke Slezskému muzeu a těšili se na jeho prohlídku. Žáci byli překvapeni zjištěním, že je nejstarší v naší republice a zároveň třetí největší. Každý si zde přišel na své. Někteří si prohlíželi ryby, další vycpaná zvířata a motýly, jiní zbraně, některé zaujalo oblečení z různých dob nebo první loutky či předměty používané v obchodech a domácnosti v minulém století.

Jsem ráda, že o exkurzi do výrobny baněk a namalování baňky byl takový zájem a věřím, že i muzeum obohatilo žáky o nové poznatky. Příští rok tuto akci určitě zopakujeme, aby se dostalo tzv. na všechny 🙂

                                                                               Mgr. Lenka Pobočková

Čtěte dále...

Základní škola Odry, Pohořská 8, příspěvková organizace

IČO: 60336269

ID datové schránky: euigift

Rychlý kontakt