ZÁKLADNÍ ŠKOLA
ODRY POHOŘSKÁ

Mladý zoolog 2022

Tak se jmenuje soutěž pro žáky ZŠ a studenty nižších tříd gymnázií, kterou po dvouleté pauze organizovala ZOO v Ostravě. Tématem letošního kola byli Primáti, čili poloopice, opice a lidoopi. Naši školu reprezentovalo letos jediné družstvo – děvčata Adriana Galčanová, Natálie Kuchařová, Greta Masare, Natálie Pavelková a Hana Polachová, všechny z 8.A

Během přípravy nás provázely různé nesnáze, které jsme ale překonaly a 11.11. ráno stanuly ve sluncem ozářené podzimní zoologické zahradě. Na vrátnici jsme odevzdaly staré mobilní telefony ( zoo je vybírá pro dobročinné účely) a už mířily okolo nádherných největších létajících ptáků světa -jeřábů, pandy červené, vzácných jelenů Milu směrem k novým pavilonům pro gibony a makaky lví (opice). Uchvátili nás zejména giboni a jejich typický pohyb zvaný ručkování (brachiace), který vystřídali pojídáním ovoce a zeleniny. V pavilonu Čitván jsme se nemohly odtrhnout od skupiny hulmanů posvátných. Také zrovna snídali a mláďata stihla ještě skotačit na stromech a mezi sebou. Není divu, jde o největší skupinu těchto opic na světě ! chovaných v lidské péči. Příslovečnou třešní na dortu byla prohlídka skupiny šimpanzů v pavilonu Evoluce, který je koncipován jako africký prales.

Soutěž samotná byla náročná, šlo o asi 20 otázek ze života několika desítek  primátů a otázek týkajících se chovu opic, názvů pavilonů v zoo a anglických názvů celosvětových  záchranných projektů pro primáty, do kterých je ZOO Ostrava zapojena.

A tady jsou výsledky – v naší kategorii soutěžilo 227 družstev, která se (podle počtu bodů) umístila na celkem 64 místech. Naše děvčata obsadila 32. místo. „No, průměrné“, řekl by kdekdo. Ale – více bodů než „my“ mělo 47 družstev, avšak 179 jich skončilo až za námi, a to včetně družstev studentů gymnázií. Naše děvčata dokázala při přípravě na soutěž „vstřebat“ velké množství informací a odborných termínů, užila si „výletu“ do ZOO a hlavně, to, co se holky naučily, to jim tzv. nikdo nevezme.

Mgr. Lenka Černá

Čtěte dále...

Základní škola Odry, Pohořská 8, příspěvková organizace

IČO: 60336269

ID datové schránky: euigift

Rychlý kontakt