ZÁKLADNÍ ŠKOLA
ODRY POHOŘSKÁ

Geologická exkurze na Vysoké škole báňské v Ostravě

15.11. žáci 9.A,B naší školy vyjeli na geologickou exkurzi, jelikož hlavním učivem přírodopisu v devátém ročníku jsou právě nerosty a  horniny.

Ujala se nás p. Ing. Polášková, která nás nejdříve informovala o historii a významu školy pro každého z nás a pak nás zavedla k exponátům, jejichž množství (vystavených asi 18 000, v depozitáři dalších 62 000) kvalita a krása nemá v ČR obdoby. Viděli jsme nádherné krystaly ametystu, kalcitu, halitu, pyritu, sádrovce, křemene, síry, vzorky černého uhlí, zkameněliny dávných měkkýšů, ryb, korálů, kel a stoličky mamuta (vše pravé), model dinosaura v životní velikosti… Prohlídka byla doprovázena zajímavým, ale poněkud delším výkladem. Přece jen je paní inženýrka zvyklá pracovat spíše s vysokoškoláky, ale nakonec jsme to zvládli i my ze ZŠ.

Po přestávce už následovala praktická část exkurze. Jednak každý žák dostal pracovní list s otázkami z mineralogie a pro odpovědi většinou musel opět mezi exponáty nerostů. Druhá praktická část spočívala v tom, že trojice žáků postupně na 6 stanovištích plnily další zajímavé úkoly se vzorky nerostů, např. skládaly domino, hráli pexeso, přiřazovaly k věcem z běžného života vzorek nerostu, ze kterého byla věc vyrobena, atd. Obě praktické části se žákům líbily a 3 hodiny zde uběhly jako voda.

Závěrem bych chtěla poděkovat pracovnicím Geologického pavilonu VŠB za profesionální přístup, kolegyním za pomoc s dozorem nad žáky a udělit jedničky všem žákům 9. tříd, protože si to za svoji práci skutečně zaslouží!

P.S.     Geologický pavilon je běžně otevřen i pro veřejnost.

                                              Lenka Černá, Irena Bláhová, Taťána Matúšů

Čtěte dále...

Základní škola Odry, Pohořská 8, příspěvková organizace

IČO: 60336269

ID datové schránky: euigift

Rychlý kontakt