ZÁKLADNÍ ŠKOLA
ODRY POHOŘSKÁ

Beseda s Čechy o ochraně světové přírody

Tak jsme se dočkali. Po tříleté přestávce nás opět navštívili zakladatelé spolku Prales dětem (Justice for Nature, dále jen „spolek“) paní Zuzana Koloušková a pan Milan Jeglík, aby nám přiblížili, čím se za poslední léta zabývali. A není toho málo.

Už 13 let trvá jejich projekt Green Life na Sumatře, v rámci kterého monitorují pomocí fotopastí prales, čímž zjišťují pohyb pytláků, kteří se neštítí kromě ptactva a plazů zabíjet i takové zvířata jako jsou tygři, orangutani a sloni. Na Sumatře zahájili také program Blue Life, který je zaměřen na sběr plastů z pobřeží a moře v místech, kde kladou vejce vzácné mořské želvy – karety, kožatky. Členové hlídek bohužel musí střežit také tato vejce před pytláky. V neposlední řadě zde místní obyvatelé a členové spolku vykonávají osvětovou činnost mezi mládeží a turisty v tzv. Tygřím domě, který si sami postavili.

V roce 2018 se stal spolek členem Mezinárodní federace strážců se sídlem v Londýně (International Ranger Federation) a v roce 2019 se zúčastnil mezinárodní konference této federace v Nepálu. Zde byla jeho činnost oceněna a byla nabídnuta spolupráce na ochraně přírody v Kongu, Kostarice či na Slovensku.

Oko medvěda, tak se jmenuje monitoring medvědů na Slovensku v rámci něhož, se sbírá genetický materiál medvědů, který bude sloužit k dalšímu výzkumu. Oko gorily nás zavede do afrického Konga, kde se prostřednictvím fotopastí monitoruje a hlídá skupina ohrožených horských goril. V Kostarice spolek vlastní biosférickou rezervaci o velikosti cca 200 hektarů a probíhá zde stejný monitoring jaguárů, tapírů, tukanů a jiných obyvatel horského pralesa. Fotopasti rovněž zachytí pohyb pytláků v chráněných oblastech, čímž je zajištěn důkazní materiál a je možné je potrestat. V rámci této rezervace se nachází také světoznámé údolí s největším množstvím orchidejí na světě, které má spolek možnost chránit a také v této věci úzce spolupracují s odborníky z botanické zahrady v anglickém Lancasteru.

V České republice spolek před lety zahájil projekt Spravedlnost pro přírodu – občanské hlídky, kdy hlídky proškolených dobrovolníků vyhledávají jedy (granule) hlavně na polích, díky kterým pak umírají lišky, lasičky, zajíci, ježci či draví ptáci včetně vzácných orlů. Jedy jsou samozřejmě nebezpečně pro psy, děti, spodní vody a polní plodiny.

Pro další informace odkazuji na www. justicefornature.org a www.pralesdetem.cz.

Besed se zúčastnili žáci od 4. do 9. třídy a ohlasy byly v drtivé většině příznivé. Samozřejmě nelze zaujmout všechny.  Některé ohlasy si dovolím ocitovat.

„Mně se líbilo vše, přednes, obrázky a jakým způsobem to pán předával, líbil se mi smysl a myšlenka organizace. Líbilo se mi také to, co dokázali a ty programy co pořádají. Zjistila jsem mnoho různých informací. Vše se mi líbilo. Nejvíce mě zaujalo zjištění, že i my v ČR můžeme pomoct. I já sama přemýšlím, že bych se zapojila“.

„Líbilo se mi jak ten pán vystupoval a také se mi líbilo že jsem se opět o zvířatech něco nového dozvěděl. Jsem také rád za to, že jsem mohl sedět mezi svými dvěma kamarády a mohl jsem si potichu s nimi o tom co jsem vyslechl povídat.“

 „Líbilo se mi jak to ten pán vyprávěl, protože šlo vidět, že to říkal od srdce, abychom přírodu opravdu chránili a že je to pro něho důležitě. Líbily se mi i obrázky, jak to všechno zažil. Všechno se mi líbilo, protože mi to opravdu něco dalo do života. Myslím si, že to, co dělají je opravdu důležité a jsem ráda, že jsem se mohla zúčastnit takové přednášky“.

Čtěte dále...

Základní škola Odry, Pohořská 8, příspěvková organizace

IČO: 60336269

ID datové schránky: euigift

Rychlý kontakt