ZÁKLADNÍ ŠKOLA
ODRY POHOŘSKÁ

Hlavolamy pro všechny aneb Kdo si hraje nezlobí

Druhý týden v dubnu měli možnost všichni žáci ZŠ Pohořské dozvědět se zajímavosti z historie hlavolamů a mnohé z nich si poskládat, neboť k nám na školu na tři dny přijel sběratel hlavolamů pan Dušan Lederer, který je sbírá už 60 let a jeho sbírka má kolem 2700 hlavolamů. 

Nejprve se všichni žáci seznámili se stručnou historií hlavolamů, dozvěděli se například, že nejstarším hlavolamem byl tangram, který vznikl v Číně před čtyřmi tisíci let, kdy podle legendy řemeslník upustil dlaždici, která se rozbila na sedm kusů, a snažil se ji znova složit. Poté všechny zaujala legenda k hlavolamu Hanojská věž, kterou skládají mniši, kteří mohou udělat pouze jeden tah za den. Známou Rubikovu kostku a různé druhy hlavolamu typu Ježka v kleci všichni znali, ale moderní typy hlavolamů vyřezávaných laserem nebo vytvořených na 3D tiskárně se setkaly s velkým obdivem žáků.

Nejvíce se všem ale líbilo samotné skládání hlavolamů, které nám na workshopu zapůjčil pan Lederer a jeho skvělý přístup, kdy nám při skládání radil a s trochou humoru komentoval naše úspěšné i neúspěšné pokusy hlavolamy rozluštit. Nejvíce nás zaujaly netradiční hlavolamy jako například Klíče, Čokoláda, Japonské brýle, Pouta, Srdce apod. Každému z nás se podařilo „přijít na kloub“ a složit aspoň jeden hlavolam. Akce byla super a všichni jsme z ní byli nadšení. Děkujeme proto panu Ledererovi, že k nám na školu přijel i organizátorům této akce.

                  žáci ZŠ Pohořská, L. Pobočková

Čtěte dále...

Základní škola Odry, Pohořská 8, příspěvková organizace

IČO: 60336269

ID datové schránky: euigift

Rychlý kontakt