ZÁKLADNÍ ŠKOLA
ODRY POHOŘSKÁ

Exkurze k volbě povolání do ZOD Slezská Dubina Větřkovice a na Koňský ranč pana Kostery

Jaké povolání si mám vybrat? Bude mě to bavit? Co vlastně obnáší? Tyto myšlenky se linou hlavou každému z deváťáků, kteří se letos rozhodují, kam jít po ukončení základní školy.

Abychom jim jejich rozhodování trochu usnadnili, snažíme se jim přiblížit některá povolání a obory. Díky vstřícnosti předsedy družstva pana Ing. Františka Hellebranda jsme mohli 1. října navštívit ZOD Slezská Dubina ve Větřkovicích. Vycházející žáci tak mohli zhlédnout nejen moderní zemědělskou techniku, ale i chov mléčného skotu ustájeného ve vzdušné stáji pro 280 kusů, teletník, chov masného skotu, sušírnu obilí (zejména pšenice a sladovnického ječmene, jehož odběratelem je např. pivovar Radegast Nošovice) a také bioplynovou stanici,  postavenou v roce 2013 s výkonem 526 kW, která využívá jako hlavní surovinu senáž z méně kvalitních luk, které nejsou vhodné pro dojnice. Zařízení bioplynové stanice slouží k výrobě elektrické energie z biomasy. Exkurze se nám všem moc líbila, všichni jsme dostali i milou upomínku, která nás překvapila a potěšila. Po svačince jsme se přesunuli na chvíli zasportovat na místní hřiště.

Jako třešničku na dortu jsme pro žáky měli překvapení – šli se podívat na Koňský ranč pana Kostery ve Větřkovicích, který se zabývá chovem koní amerického plemene Quarter Horse. Kromě chovu koní se pravidelně zúčastňují závodů ve westernové disciplíně reining. Od roku 2012 se zúčastňují mistrovství České republiky pod hlavičkou organizací ČJF a WRC. Mezi největší úspěchy řadí zisk titulu šampión a grandšampión v disciplíně reining Junior pod hlavičkou WRC, kterého dosáhl jezdec Jaroslav Kostera s koněm vlastního chovu MAX ROOSTER. Tímto i jemu děkujeme za možnost si nádherné koně prohlédnout, děvčata se od nich nemohla odtrhnout. Sluníčkové počasí pak jen umocnilo nádherný zážitek z celého dne.  Věřím, že tato exkurze byla pro všechny přínosná a poučná.

Lenka Pobočková a Marcel Vlček

Čtěte dále...

Základní škola Odry, Pohořská 8, příspěvková organizace

IČO: 60336269

ID datové schránky: euigift

Rychlý kontakt